REISVERSLAG AZOREN

REISVERSLAG VAN DE AZOREN

  • De eilanden zijn vulkanisch en er zijn verschillende kratermeren en warmwaterbronnen te vinden. Alle eilanden zijn zeer groen en er zijn zeer veel verschillende bloemen te vinden.Zeer beroemd zijn de hortensias. Om deze in bloei te zien staan moet je de Azoren in juni/juli bezoeken. Het is een paradijs voor wandelaars en mensen die van natuur houden.
  • De Azoren zijn zeker niet geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een strandvakantie met boulevards, restaurants, animatie, winkels en dergelijke. Het is echt een bestemming voor rustzoekers.
  • Door de warme golfstroom is het zeewater warm, in de zomer ongeveer 22 en in de winter 16 graden. Het kan dus voorkomen dat de watertemperatuur hoger is dan de luchttemperatuur.
  • De eilanden die het eerst ontdekt zijn, zijn Sao Miguel en Santa Maria, dit was in 1427.
  • Op de Azoren is het 2 uur vroeger dan in Nederland.
  • Het prijspeil op de Azoren is gunstig. Ze verbouwen hun eigen groenten en fruit. Er zijn veel koeien, er is weinig import nodig. Sao Jorgo staat bekend om de kaas. De inwoners kunnen in hun eigen behoeften voorzien. 
  • Het populaire reisprogramma “3 op reis” was op de Azoren. In de twee afleveringen ziet u o.a. een bezoek aan Sete Cidades, de Vulkanische activiteit bij Furnas, zwemmen met Dolfijnen en Walvis-spotten. Bekijk beide afleveringen:

SAO MIGUEL

 

Sao Miguel is het grootste eiland van de Azoren. De hoofdstad, tevens aanvlieghaven is Ponta Delgada. Het eiland is 12 km. lang van Noord naar Zuid en 68 km. breed van Oost naar West.Het eiland bestaat oorspronkelijk uit 2 eilanden, Oost en West welke door vulkaanuitbarstingen aan elkaar gegroeid zijn.

Ponta Delgada is een snelgroeiende stad met een oud en een nieuw gedeelte. De gebouwen zijn bijna allemaal zwart/wit ook in Barok stijl, het heeft een jachthaven en er rijdt een toeristentreintje door het centrum van de stad.

Vroeger werden er op Sao Miguel veel sinaasappelen verbouwd. Door een grote insectenplaag in de 19e eeuw werden deze sinaasappelbomen verwoest.Op Sao Miguel zijn nog wel sporen van deze periode terug te vinden.Men bouwden stenen muren om de sinaasappelboomgaarden heen om de bomen te beschermen tegen de wind.Deze muren staan er nu nog steeds en dienen nu ter afscheiding van de weilanden.Na de ‘orange period’ ging men op zoek naar nieuwe producten zoals oa. thee en suikerbieten.Ook werden er koeien geïmporteerd uit oa. Nederland en Duitsland. Inmiddels zijn er heel veel koeien, zelfs meer dan er inwoners zijn.

Lago do Fogo

Dit ‘vuurmeer’ is gevormd in 1563 na een vulkaanuitbarsting, dit is het hoogst gelegen meer van de Azoren. Op de weg er naar toe, kan je op een punt zowel de Oost als de Westkant van het eiland zien en heb je prachtig uitzicht. In de omgeving kun je mooie wandelingen maken.

Verder richting Ribeira Grande kom je Caldeira Velha tegen. Dit is een waterval met zeer warm water (op sommige plekken kan het zelfs tegen kookpunt lopen).

Dit gebied heeft een bijzondere subtropische vegetatie. Je komt er onder andere heel grote varens tegen. Ook hier kan je prachtige wandelingen maken.

Ribeira Grande ligt aan de Noordkust en is de oudste en 2e grote plaats op Sao Miguel en heeft mooie gebouwen.

Capelas is een mooi havenplaatsje van waaruit je mooie wandelingen langs de kust kunt maken.

Als je verder langs de zuidkust rijdt kom je  o.a. door het dorpje Lagoa met tabaksplantages en 2 tabaksfabrieken en Ribeira cha, het kleinste dorpje op Sao Miguel met slechts 600 inwoners en veel musea waardoor het ook het museumdorp genoemd wordt.

Vila Franca do Campo

Dit is de oudste stad en voormalige hoofdstad. In 1546 is de stad verwoest door een aardbeving en werd Ponta Delgada de hoofdstad.  Het is een leuke havenplaats, met natuurlijke zwembaden en heeft nog vele eigen tradities en feesten.

Vanuit Vila Franca do Campo kun je  een bezoek brengen aan Lagoa Furnas, dit is het oudste meer van de archipel, ontstaan na een vulkaanuitbarsting.

In de omgeving zijn mooie wandelingen te maken oa. rondom het Furnas meer.

Aan de oevers van dit meer kan je het traditionele stoofgerecht proeven. De stoofpot wordt ’s avonds klaargemaakt met vlees groenten en bloedworst en zout. De pot wordt verwarmd in de grond tot z’n 80 à 90 graden Celsius. De andere dag om half 1 kan je de pot op gaan halen, hij wordt dan uit de grond gehesen en in een restaurant kun je dan je eigen stoofpot op gaan eten.

Aan het meer wordt ook veel gevist maar er mag niet gezwommen worden vanwege de grote hoeveelheid algen.

In de plaats Furnas vindt je de prachtige Hot Springs waar de stoom tot boven de bergen uit komt. Er hangt een sterke zwavelgeur maar het is een lust voor het oog!

Erg bijzonder maar kom niet te dicht bij. Ook vindt je hier waterbronnen, met sprankelend water (een soort natuurlijke spa rood), als je hier van drinkt wordt je 10 jaar jonger!

Vanuit Furnas weer richting het Noorden naar Cha Gorreana, een theeplantage. De enige van dit formaat in Europa, hier wordt op traditionele wijze nog thee gemaakt, als je hier langs komt zijn de mensen altijd bereidt een rondleiding te geven door fabriek, die door de week nog in bedrijf.

Nog even shoppen in Ponta Delgada met vele internationale winkels. Dit groot winkelcentrum is tevens een ontmoetingsplaats voor de bevolking en heeft ruime openingstijden, zelfs op zondag geopend.

Als je nog tijd over hebt kun je Sete Cidades bezoeken, het beroemde kratermeer van Sao Miguel met een doorsnee van12 kilometer.

TERCEIRA

Terceira is het eiland wat als derde ‘gevonden’ is. Het heeft 55000 inwoners en het merendeel leeft van de landbouw, ook op dit eiland zijn veel koeien te vinden, waardoor er oa. ook veel kaas, melk en boter geproduceerd wordt.

De grootste (haven) plaatsen zijn Angra do Heroísmo en Praia da Vitória.

Over het hele eiland vindt men zo’n 40 forten, die vroeger dienden om de inwoners te beschermen tegen de piraten en de Spanjaarden. Aan de oostkust kom je langs Port Marine Village, met een prachtige kust hier zijn verschillende vulkanische zwembaden en is tevens de zonnigste kant van het eiland.

Vandaar dat je hier veel zomerhuisjes vindt.

In het plaatsje São Sebastião vindt je de eerste ‘império’.
Império’s zijn kleurrijke kapelletjes met veel schilderingen en over het hele eiland te vinden.

Deze zijn gewijd aan de Heilige Geest en spelen een grote rol in een oude traditie. Van mei tot september zijn er diverse festivals met kroningen en ceremonies, feesten die plaats vinden op de zondagen en waar heel de familie bij is.

1 persoon ondergaat de kroning en krijgt dan ook een vlag mee naar huis. Deze feesten noemt men de Festas do Espírito Santo.

Aan de plaats Angra do Heroísme ligt het schiereiland Monte Brasil van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de stad. Hierop ligt ook een groot fort wat ook bescherming bood tegen de piraten.

Angra do Heroísme heeft leuke smalle straatjes mooie pleintjes. Kleurrijke huizen kerken en een mooi stadhuis. Deze stad wordt gerekend tot werelderfgoed door Unesco. In 1980 heeft een aardbeving veel verwoestingen aangericht, maar de inwoners zijn goed op weg om dit allemaal weer te herstellen.

Het is ook leuk om te overnachten in de prachtige Pousada Forte São Sebastião in Angra do Heroísmo. Deze Pousada is gelegen in een oud fort met een prachtig uitzicht. De kamers zijn ruim en modern ingericht met een luxe grote badkamer. Aanrader voor mensen die houden van strak en design.

Van hieruit kun je het centrale gedeelte van Terceira te ontdekken. Soms kan er door het micro klimaat laaghangende mist optreden.  Het is een hele bosrijke omgeving.

Terceira is een klein eiland maar er is op het eiland geen enkel punt waar je beide kanten kan zien.

Vroeger dacht men dat de duivel op het eiland zat (het was een eiland waar namelijk vuur uit kwam).De Heilige Geest moest de bevolking hier tegen beschermen, vandaar de nu nog strenge religie.

De Algar do Carvão, grotten zijn ontstaan door de vulkaankrater met een binnenmeer en een begroeide opening. Echt een adembenemende ervaring!

Het dorpje Serreta ligt aan de westkust. Ondanks de vulkaanuitbarstingen en aardverschuivingen is dit dorpje bespaard gebleven. Men zegt dat Maria het dorp gered heeft, daarom gaan er nog steeds verschillende pelgrimstochten naar dit dorp.

Vervolg de route richting Biscoitos.  Dit plaatsje wordt zo genoemd omdat de lava hier tot aan de zee is gekomen, de stenen lijken op Biscuits: Biscoitos. Hier zijn vele vulkanische zwembaden, waar de lokale bevolking in de zomer gezellig bij elkaar komen. Als men hier op het Noordelijkste punt staat en de oceaan in kijkt, is er tot aan de Noordpool geen land meer te bekennen. De streek van Biscoitos is het belangrijkste wijngebied van Terceira.

FAIAL

De hoofdstad van Faial is Horta, hier ligt de grootste jachthaven van de Azoren.

Aan de overkant zie je de hoogste berg Pico op het eiland Pico, soms voor een deel verscholen achter de wolken.Dit eiland is bekend bij alle zeezeilers. Zij bezoeken altijd het bekende Peter Café met een eigen museum.Breng een bezoek aan dit café en proef de beroemde gin tonic. Op Faial bestaat de mogelijkheid een excursie diepzeevissen te maken.

Alle schippers die in Horta aankomen maken kleurrijke schilderingen op de kade wat volgens zeggen voor een behouden thuisvaart zorgt.

Breng een bezoek aan het indrukwekkende gebied Capelinhos bezocht. We zagen de vulkaan die na de uitbarsting in 1957 het dorpje onder een laag as bedekte. Verblijf op Faial  in Pousada de Horta Santa Cruz.

Dit is een sfeervolle Pousada gelegen in een indrukwekkende oude fort, zeer centraal gelegen in de plaats Horta. Vanuit het zwembad en de kamers heb je een prachtig uitzicht op het eiland Pico.

PICO

Op Pico ligt de gelijknamige vulkaan tevens de hoogste berg van Portugal. De wijngaarden zijn uitgeroepen door Unesco tot werelderfgoed. In Lajes do Pico is een walvismuseum en in Madalena een wijnmuseum.

Kortom een eiland voor wandelaars, natuurliefhebbers maar ook cultuurzoekers.

Er zijn goede bootverbindingen tussen Faial en Pico.

SAO JORGE

Dit is een zeer rustig eiland met vele ´Fajãs´ landtongen gevormd door het puin van rotsen die in zee gestort zijn.Er wordt koffie, tropisch fruit en thee verbouwd.Aan de oostkant ligt het vogelreservaat ´Topo´.Op São Jorge wordt de lekkere kaas gemaakt.

SANTA MARIA

Het meest zuidelijk gelegen eiland van de Azoren.

Het westelijke deel heeft groene heuvels, steile klippen en wijngaarden. Hier vind je ook de bekendste stranden van de Azoren in de plaatse S. Lourenco en Praia Formosa, ook wel de Algarve van de Azoren genoemd.

Het oostelijke deel is vlakker en daar bevindt zich de hoofdstad, Vila do Porto.

Contactformulier