huwelijksreis Jamaica

Algemene informatie over Jamaica.

Jamaica is een tropisch eiland met veel bossen en tropisch regenwoud. Vooral het oosten van het eiland en The Blue Mountains zijn erg groen. Hiertussen talrijke watervallen. Het groen bestaat uit allerlei bomen, varens, en zelfs ook lianen.

Verder hangt het eten overal boven je hoofd. Allerlei vruchten groeien op Jamaica. De mensen zijn soms arm maar hebben absoluut geen honger. Ze zijn tevreden met wat ze hebben: een huis al dan niet wat gammel, er is voldoende werk en eten.

Met Jetairfly vanaf Brussel of met Arkefly vanaf Amsterdam vlieg je naar Montego Bay op Jamaica.Ik vloog met de Dreamliner van  TUIfly, een bijzonder goede ervaring! Ook nieuw bij Jetairfly is dat je vanaf huis al je taxfree artikelen kunt bestellen via de www.jetairflyshop.com.

De kust heeft in het noorden baaien, in het oosten worden die wat intiemer en kleiner. Het zuiden had mooie stranden maar die zijn veelal door orkaan Ivan in 2004 weggeslagen. De westkust heeft lange stranden, o.a. bij Negril.

Het hele jaar door is de temperatuur rond de 28 graden. In voor en najaar regent het wat meer, vooral in het groene oostelijke deel van het eiland. Het klimaat kan hier per 5 minuten veranderen en ook heel plaatselijk zijn. Dit is omdat de passaatwind op het eiland waait.

In de maanden augustus en september kun je langs de kust van Negril iedere dag rekenen op een regenbui in de middag. De inwoners noemen dit Liquid Sunshine.

Je kunt op Jamaica betalen met US$ of Jamaicaanse dollars.

De oorspronkelijke bewoners waren de Taino Indianen. Nadat Columbus op het eiland was geland ( bij Discovery Bay), hebben de Spanjaarden het in bezit genomen. Later hebben de Engelsen het weer veroverd. Bij Runaway Bay zijn de laatste Spanjaarden het eiland afgevlucht.
De Engelsen begonnen het land te ontginnen en stichtten grote suikerrietplantages. Vanuit Afrika werden grote aantallen slaven aangevoerd om op die plantages te werken. Hierdoor zijn de huidige bewoners een mix van Indianen, creolen, Europeanen en Afrikanen.

De engelse invloed is nog steeds goed merkbaar. Bijna iedereen heeft een Engelse naam ( bv James, Wayne, Diana) en men rijdt er links.

Autohuur is prijzig. Wanneer mensen geen rondreis willen maken maar een combinatie van verschillende bestemmingen, is het raadzaam om na te gaan wat een transfer kost.De wegen zijn redelijk.  Er zijn of worden veel nieuwe snelwegen aangelegd. Lees meer over vervoer op Jamaica.

Voor de bereisde klant is het wel goed te doen om met een huurauto het eiland te verkennen. De afstanden zijn behoorlijk en men rijdt er links.

Uitspraken die je op Jamaica veel hoort zijn Irie en Yah man. Irie kan een vraag zijn: Hoe gaat het? Voel je je goed? Het antwoord is dan uiteraard jah man! Irie kan ook het antwoord zijn op bovenstaande vragen.

Overal op het eiland kom je kraampjes tegen waar je Jerk Chicken of Jerk Fish kan kopen om te eten.Jerk verwijst naar de manier van bereiden. In olietonnen wordt het vlees klaargesudderd met heel veel specerijen.Deze vorm van koken werd voor het eerst gedaan door de slaven die de bergen in waren gevlucht.Ook in de restaurants staat er altijd wel een dergelijk gerecht op de menukaart.

Rastafari.

Dit is een semi religieuze bewustzijns beweging die erg populair is in Jamaica.Het is ontstaan in 1930. Een aantal mensen verzette zich tegen de samenleving. Lees meer

Trouwen op Jamaica.

Dit wordt heel veel gedaan. Haast ieder hotel heeft een trouwkapelletje of prieeltje.

Excursies en bezienswaardigheden.

Klik op de link om de uitvoerige excursiemogelijkheden op het eiland te bekijken. Het is belangrijk waar je je bevindt op het eiland om de excursies te kunnen maken.

De grote badplaatsen:

Montego Bay.

Deze plaats bestaat uit een centrum, met winkels en restaurants voor de locale bevolking, en de zog. Hipstrip; het moderne uitgaanscentrum. Hier vinden we ook weer een Margaritaville.

Langs de hipstrip liggen een aantal stranden bv. DoctorsCaveBeach. Dit is een openbaar strand, waar men tegen betaling kan relaxen.

Riu Montego Bay.

U zult er verwend worden in de à la carte-restaurants en in de sublieme Renova Spa. Het hotel geniet van een uitstekende ligging aan het strand, in de buurt van het gekende Montego Bay.
Het gebied tussen Montego Bay en Runaway Bay, is volop in ontwikkeling. Hier worden mega hotels gebouwd van bv. de Iberostar en de Riu keten.

Ocho Rios (betekenis acht rivieren).

Een leuke badplaats met een gezellig centrum. Geen lang zandstrand maar korte stukken. De zee is hier prachtig turquoise.Hier vinden we veel hotels van luxe tot eenvoudig.Je kunt niet langs het strand naar O.R. lopen omdat het meestal prive stranden zijn.

Winkels In Ocho Rios zijn ma-za geopend van 09.30-17.30. Zondag zijn ze dicht want dan gaan de Jamaicanen naar de kerk. Het is heel leuk om zo’n dienst bij te wonen (ga netjes gekleed). Het is een soort gospeldienst waar men danst en zingt.

Veel winkels verkopen (dezelfde) souvernirs en T- shirts met overal Jamaica erop geschreven. Natuurlijk ook hier de vele GEM stone winkels waar de mooiste siereaden te koop zijn. Wist je dat er ook Blue, Yellow en Brown diamonds zijn?

Klik hier voor informatie en prijzen van RIU hotel Ocho Rios

 

Negril.

De easy going badplaats van Jamaica. De Reggaesfeer hangt hier het meest in de lucht.

Negril heeft een zandstrand van 11km. lang. Hier zijn de grotere resorts gelegen.  Het westelijk deel van de plaats heeft een rotsachtige kust, en hier zijn vnl. kleine hotels. Er is geen hoogbouw. De plaats is heel langgerekt en heeft niet echt een centrum. Uitgaansgelegenheden zijn er in het westelijke gedeelte maar ook bij de strandbars langs het lange strand. ( Reggae partys)

Riu Hotels & Resorts is inmiddels een vaste waarde op het Caraïbische eiland Jamaica met de ClubHotels Riu Negril en Riu Ocho Rios, ideaal voor gezinnen die op zoek zijn naar een hotel met een uitgebreid animatieaanbod.

Bij de plaats Whitehouse ligt het pas nieuwe Couples Sandals Whitehouse.

Dit is het summum van all inclusive. Ook alle watersportfaciliteiten zoals zeilen, waterskiën zijn inbegrepen. Het enige waar nog extra voor betaald moet worden is de Spa.

De kamers zijn geweldig, evt. met butler/ conciërge en alles is tot in detail afgewerkt. Bv. de draden van de luidsprekers buiten zijn helemaal weggewerkt. Heel veel faciliteiten. Dit is echt een super complex, waarbij het de bedoeling is niet van het resort af te komen.

Mijn algemene indruk van Jamaica.

Een prachtig eiland. Er is heel veel te zien en te doen. Het is zonde om op een plek te blijven.

Als men alleen een luxe all inclusive accommodatie wil, zijn er op de Dominicaanse  Republiek veel voordeligere mogelijkheden. Voor wie iets wil ondernemen en houdt van mooie natuur is het zeker een aanrader.

Wanneer Reggae je favoriete muziek is moet je er zeker een keer heen. Deze muziek is sfeerbepalend samen met de uitstraling van de mensen. ( Rastafari).

Voor nog meer informatie kun je kijken op de site van de Jamaica Tourist Board: www.ontdekjamaica.nl

 

 

MAAK EEN AFSPRAAK VRAAG EEN OFFERTE
huwelijksreis Jamaica