Scheepsbezoek aan de Koningsdam van de Holland America Line

DE KONINGSDAM VAN DE HOLLAND AMERICA LINE

De Holland America Line is met een rijke zeevaarthistorie van meer dan 140 jaar, waarbij de Nederlandse traditie steeds in ere werd gehouden, toonaangevend op het gebied van unieke reizen naar bestemmingen op alle zeven continenten. Er zijn ook nog heel wat Nederlandse officieren die leiding geven aan de gemengde bemanning die heel wat Javanen en Balinezen telt. De rederij heeft een eigen hotelschool in Jakarta. De schepen varen onder de Nederlandse vlag

Het grote succes van de HAL is de herkenbaarheid en de consistente kwaliteit. Passagiers weten onmiddellijk dat ze aan boord van een schip van de Holland America Line zijn. De namen van de salons, bars, en dergelijke, zijn op alle schepen hetzelfde. De lounges zijn opgesmukt met antieke stukken, kunstwerken en verse bloemen. Het interieur is knus en gezellig, de keuken is vertrouwd klassiek, zonder teveel exotische uitschieters. Verwacht aan boord van de HAL dan ook geen spetterende feesten. Er wordt echter wel veel gedanst in de bars en men geniet volop van het eten en de geboden activiteiten.

NEDERLANSTALIG

Wat mij ook opviel tijdens mijn bezoek aan de Koningsdam ten opzichte van andere cruiseschepen is dat de omroepen naast Engels ook in het Nederlands zijn, er zijn Nederlandstalige menu’s en gastenprogramma’s en er is altijd een Nederlandstalige bij de receptie aanwezig.

KONINGSDAM

Het gloednieuwe MS Koningsdam is sinds april 2016 in de vaart en biedt plaats aan maximaal 2.650 passagiers. Het is het eerste schip uit de Pinnacle Klasse.

Er zijn hutten speciaal voor gasten die solo reizen en ook hutten voor families. De familiehutten zijn ruim 20m2 en beschikken over 2 badkamers.

Ook dit schip heeft de traditionele en kenmerkende elegantie waar Holland America Line bekend om staat, maar is tegelijkertijd eigentijds, fris en innovatief met een muzikaal thema. Ook wijnkenners of –liefhebbers komen aan hun trekken want de Koningsdam krijgt de allereerste speciaal ingerichte wijnmakerij op zee aangemeten. Gasten kunnen de kunst van het wijn maken ervaren tijdens een workshop in de wijnbar ‘BLEND’ . Zij heeft een exclusieve samenwerking met Chateau St. Michelle, de oudste en meest vooraanstaande wijnmakerij van de staat Washington.

De bemanning aan boord bestaat vooral uit Indonesiërs en Filipino’s. Zoals op de meeste recente schepen hebben ongeveer 85% van alle hutten zicht op zee.

De sliding Dome boven het zwembad kan open, dus is voor goed en slecht weer toegankelijk. Er is geen bibliotheek aan boord van de Koningsdam. Overal staan verse bloemen.

Er is Intranet op het schip waar men een account voor kan aanmaken. Je kan hier de boordrekening inzien, het “daily programme” bekijken, een reservering maken voor excursies en de menukaart inkijken.

RESTAURANTS

 • De Dining room: zitting van 17.45 uur of 20.15 uur. Er is open zitting (dineren wanneer je wilt)  en als het vol is krijg je een pieper mee die je oproept als er plaats is. Er zijn formele avonden.
 • In het “Lido Market” wordt ontbijt, lunch en diner in buffetvorm voorzien.

 vijf specialiteitenrestaurants.

Voor alle specialiteitenrestaurants is reservatie noodzakelijk en een toeslag van toepassing. Dit kan ook vooraf via de website van HAL.

“Tamarind” op dek 10. Op de kaart staan diverse Aziatische specialiteiten zoals Curry’s, maar ook sushi, tempura en sashimi. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht tijdens je diner over de zee en het pooldeck.   Toeslag € 20 per persoon *

“Pinnacle Grill”, waar de nadruk ligt op grillgerechten en zeevruchten.
Toeslag € 29 per persoon*

Een keer per cruise wordt de Pinnacle Grill omgevormd tot “Proef van De Librije” met de keuken van topkok (met Michelin-ster) Jonnie Boer. Genoemd naar Boers restaurant in Zwolle, biedt het menu een selectie van de voorgerechten, soepen en hoofd- en nagerechten van zijn restaurant in Zwolle.Toeslag € 69 per persoon*

“Canaletto” is gelegen in een kleine hoek van het “Lido Restaurant.
Toeslag € 10 per persoon*

Sel de Mer is een gezellige visbrasserie (alleen op de Koningsdam) waar je diverse visgerechten a la carte kunt bestellen.
Toeslag € 69 per persoon*

he Culinary Arts Center. In deze showkeuken kun je kookdemonstraties en praktijkkooklessen volgen en ook echt met de kok meekoken. ’s Avonds verandert het in een sfeervolle eetgelegenheid waar je heerlijk kunt eten met keuze uit 2 menu’s.
Toeslag € 39 inclusief wijn.*

* toeslagen onder voorbehoud van wijzigingen.

Er zijn packages te koop voor Cannaletto en Pinnacle Grill.

CAFÉS

 • Gelato ijsbar is tegen betaling
 • Grand Dutch Café: hier kunt u genieten van lekker blond bier, uw favoriete koffie en Typische Nederlandse gerechten zoals een Koningsbol (soort Bossche bol), uitsmijter, bittergarnituur en friet. Je kan hier ook ontbijten.
 • New York Deli & Pizza. Authentieke sandwiches in deli-stijl, heerlijke pan pizza’s met salades.
 • Explorations Café (soort Star Bucks) waar je tegen betaling ook café, espresso/pastries kunt krijgen.

THEATER

Het theater is volledig voorzien van LED verlichting. Het is kleiner dan op de andere schepen. Het biedt plaats aan ca. 400 gasten en wordt gebruikt voor de shows die nu 3 x per avond plaats vinden.

Er worden artiesten van buitenaf aangetrokken voor lokale shows en bij afvaarten vanaf Nederland regelmatig Iris Kroes (van de Voice). Er zijn ook artiesten die voor langere perioden meevaren. 

GREENHOUSE SPA & SALON

De op Azië geïnspireerde spa is een oase van rust, met luxe schoonheidsbehandelingen, thermaal baden, verwarmde keramische lounges en behandelruimtes met uitzicht op zee.

 • Hydropool = inclusief als je massage geboekt hebt

FITNESS CENTER

Uitgerust met de nieuwste cardio- en gewichtstoestellen. Je kunt (tegen betaling) yogalessen of pilateslessen volgen.

CLUB HAL

biedt allerlei activiteiten voor kinderen en tieners, in de leeftijd van 3 tot 17 jaar. 

NIEUW: MUSIC WALK

HAL zet zich altijd in voor bruisend entertainment. Nieuw op de Koningsdam is de Music Walk, waarbij iedere avond op de drie podia verschillende soorten live muziekoptredens gepresenteerd worden.

 • Lincoln Center Stage. Hier wordt muziek gespeeld (strijkorkest) van artiesten uit het Lincoln Center (Concertgebouw) in New York, ook op zeedagen ’s middags.
 • B. Kings Blues Club. Deze 8 leden tellende band brengt de muzikale klassiekers uit Memphis ten gehore. Een repertoire van snelle funk tot ontspannende soul.
 • Billboard onboard. Live muziek gespeeld door 2 pianisten, een gitarist en een dj die om beurten interactieve shows spelen.

STATEROOMS

Alle hutten op de Koningsdam hebben een big screen TV, interactieve televisie, gratis films, je kan de menukaart en wijnkaart bekijken.

Ik heb verschillende hutten bekeken, zie hieronder mijn bevindingen: 

7090 Neptune suite met privileges. Ruim en met een groot balkon met ligbedden  geschikt voor 4 personen.

Privileges voor gasten in Pinnacle of Neptune suite.

 • Je mag ontbijten in Pinnacle Grill restaurant en gebruik maken van Neptune lounge waar je gedurende de dag koffie thee en hapjes op hetzelfde dek kunt halen.
 • Je hebt voorrang bij in- en ontscheping.
 • Gasten met een Pinnacle of Neptune suite beschikken over een persoonlijke conciërge die afspraken voor spa-faciliteiten, diners en landexcursies kan maken.

 

7093 Signature suite met apart deel waar bed naar beneden komt uit plafond voor 3e persoon, deze hutten zijn net iets kleiner dan Neptune suite en hebben geen privileges. Ze hebben een bad/douche combinatie in de badkamer.

6119 Vista suite is iets ruimer dan de Verandah Suite Cat. A ligt vaak midscheeps

5113 Verandah Stateroom (buitenhut met balkon) cat. VF heeft stalen balkons. Op het Verandah Deck.

De hut is ongeveer 18m² groot. De badkamer heeft een zitbad met douche, toilet en wastafel. In de badkamer zijn badjassen voorzien en producten van hun huismerk (shampoo, conditioner en douchegel) Voorts is er een safe, haardroger, schrijftafel en sofa bed voorzien.

1134 gewone buitenhut. Met vrij groot raam

1143 familie suite Het extra  bed komt uit plafond (boven zitbankje). 2 badkamers met douche en waarvan 1 met toilet.

 

Aanbieding:  vanaf 15 juni tot 30 november boeken voor afvaarten naar Noord Europa in 2017 geldt Explore 4.

 

MAAK EEN AFSPRAAK VRAAG EEN OFFERTE
Scheepsbezoek aan de Koningsdam van de Holland America Line Scheepsbezoek aan de Koningsdam van de Holland America Line Scheepsbezoek aan de Koningsdam van de Holland America Line Scheepsbezoek aan de Koningsdam van de Holland America Line Scheepsbezoek aan de Koningsdam van de Holland America Line Scheepsbezoek aan de Koningsdam van de Holland America Line Scheepsbezoek aan de Koningsdam van de Holland America Line Scheepsbezoek aan de Koningsdam van de Holland America Line