Oman-Salalah

Vanochtend vroeg verzamelen in 43nd Street theater voor vertrek van de excursie East en West of Salalah € 105) inclusief visum en lunch.

In de haven van Salalah mag je niet lopen dus er is een complimentary bus naar de uitgang. Daar staan meerdere taxi’s als je eventueel zelf naar S wilt gaan. Tussen 1 en 4 is het meeste gesloten.

Een Transfer v.v. met Salalah on your own is ca. usd 24

In de haven zie je veel bergen met lime Stone die worden geëxporteerd naar o.a. India

Salalah is de zeehaven voor de golfstaten.

  1. Abu Dhabi
  2. Dubai
  3. Qatar
  4. Kuwait
  5. Saoedi Arabië

Deze haven wordt gebruikt in noodsituaties omdat het buiten de Arabische golf ligt zijn er ook lagere verzekeringen

90% bevolking van Oman werkt hier.

Oman is een monarchie met de zeer geliefde 75 jarige sultan Qaboos aan de leiding en heeft ca. 4.3 miljoen inwoners

  1. ligt 1000 km ten zuiden van de hoofdstad Muscat(Masqat).Hier wonen de meeste inwoners

Oman grenst in het westen aan Yemen, in NW aan Saoedi Arabië, Verenigde United Emiraten en Iran

Gescheiden door de straat van Hormuz

Oostkant heeft mooie stranden aan Arabische en Omaanse Zee

Oman is in vergelijking met de omringende landen een kleine olieproducent. Ca. 1 miljoen vaten per dag. Het is grootste inkomstenbron en het meeste wordt geëxporteerd naar China.

Shell is het grootste oliebedrijf in Oman

Arbeidstijden voor overheidspersoneel zijn van zondag-donderdag 07.30-02.30 uur en voor privébedrijven van 08.00-17.00 uur. Vrijdag en zaterdag is het weekend.

De munteenheid is de Riyal: 1 riyal is ca. 3 usd

 

Gezondheidszorg en onderwijs is gratis en je betaalt hier geen inkomstenbelasting. Het gemiddeld inkomen is ca. 700 Riyal per mand

De snelheid op de snelwegen is 120 maximum. Op de vraag of vrouwen in Oman mogen autorijden is het antwoord: Unfortunately…YES.

Onderwijs

Van 6-10 jaar zitten jongens en meisjes in dezelfde klas en krijgen onderwijs van een juffrouw

Van 10-18 zitten ze apart en krijgen de meisjes les van een juf en de jongens van een man.

Op high school wordt het weer gemixt en kan het een leraar of lerares zijn van wie ze les krijgen. De jongens zitten dan echter voorin in de klas en de meisjes achterin. De meisjes moeten ook via de achterdeur naar binnen.

1970

Na 1970 is alles veranderd toen Sultan Qaboos het roer overnam van zijn vader. Q heeft meerdere jaren in Duitsland en Engeland gestudeerd en heeft moderne ideeën. Hij probeerde zijn vader deze te laten uitvoeren maar die wilde dit niet. Uiteindelijk kwam hij aan het bewind. Zijn vader accepteerde zijn beleid niet en is naar het buitenland vertrokken en overleed in1972.

Daarna kwam het communisme naar Oman en de locals wilde dit regiem niet. Daarna brak de civil war uit. Vele buitenlandse volkeren kwamen de Omani’s helpen

Q is inmiddels 75 en op dit moment is hij in Duitsland. De bevolking is bang dat hij ziek is en vreest voor hem.

De opvolging is blijkbaar zo: beide ouders moeten Omani zijn en het moet een man zijn

Q heeft geen zoons of broers dus het wordt w.s. een neef. Q heeft de naam van degenen die hij als opvolger wilt in een box gedaan die na zijn dood wordt geopend.

De Koninklijke familie heeft dan 3 dagen om akkoord te gaan met di voorstel. Als ze er niet uitkomen neem de regering de beslissing.

We hebben de Souk bezocht waar o.a. de Frankincense (wierook) wordt verkocht Er zijn 3 soorten

Daarnaast ook vele parfum, pachmina’s en petjes tegen de zon

De Omani’s bidden 5 x per dag. Ze kunnen naar de moskee maar dit is niet verplicht.

Dhofar         lagoon

Bezoek museum waar de Frankincense bomen staan

Dhofar heeft 10 staten waarvan Salalah de grootste is. In de zomermaanden (21 juni-21 sep)heb je hier de moesson (een soort mist). In Dhofar wordt het dan prachtig groen en is de temperatuur rond de 28 graden.(in de winter 23-26 graden)

In het Noorden kan het dan 50graden worden. Ook is het erg vochtig.

Vanaf Duitsland en Scandinavië zijn er directe vluchten naar Salalah

 

Kameel wordt ca.30 jaar oud, is 12 maanden zwanger, krijgt altijd 1 jong (geen tweeling). Het kleintje blijft ca. 1-1,5 jaar bij de moeder. Ze hebben grote nieren waardoor ze veel water kunnen opslaan en ze kunnen ook zout water drinken.

UITHUWELIJKEN

Omdat de meisjes tegenwoordig ook naar highschool kunnen worden ze vanaf ca. 20 jaar voorgesteld aan een toekomstige partner. Het meisje wordt voorgesteld en hij kan alleen haar handen en voeten zien (gesluierd.) Zij is in het voordeel want zij kan hem wel zien. Dan vragen ze het meisje of ze met hem wil trouwen en ze mag nee zeggen, maar dit gebeurt vrijwel niet.

De meeste gezinnen krijgen 5-7 kinderen. De vrouw hoeft niet te weken tenzij dat zelf wilt naast het opvoeden van de kinderen wat haar belangrijkste taak is.

Er zijn vrije verkiezingen voor de regering g(er zijn geen politieke partijen) en er zijn ook vrouwelijke ministers, piloten etc. Stemrecht voor iedereen vanaf 18 jaar.

Vrouwen mogen vanaf 18 jaar hun rijbewijs halen. Tijdens het rijden moet de hoofddoek af, dus de kans voor de mannen om haar gezicht te zien.

Scheiden is toegestaan, meestal beslist de man. Als hij het uitspreekt en haar vader is de scheiding een feit.

Volgens de Omani’s startte de Islam met Adam en is elke godsdienst gelijk en moeten ze respecteren.

Leger: er is maar een kleine Air force. Omani’s hebben goede contacten met hun buurlanden en bemoeien zich niet met hun beleid. Zij willen ver weg zijn van de troubles.

 

 

 

MAAK EEN AFSPRAAK VRAAG EEN OFFERTE
Oman-Salalah Oman-Salalah Oman-Salalah Oman-Salalah Oman-Salalah Oman-Salalah Oman-Salalah Oman-Salalah