SENEGAL, LAND VAN DE BAOBAB

Senegal, land van de Baobab en Teranga; gastvrijheid. Het is meer dan vijf keer zo groot als Nederland en ligt in West Afrika aan de Atlantische Oceaan Het grenst in het oosten  aan Mauritanië, Mali en in het zuiden aan Guinea-Bissau. Het heeft prachtige zandstranden en een 750 km lange kuststrook. Een vakantie naar Senegal is een totaal andere beleving en een ideaal alternatief voor de winterzon.

Kaart van Senegal
Landinfo
Hoogtepunten
Praktische informatie
Vluchten
Vervoer ter plaatse
Wildlife

Landinfo Senegal

Senegal is een land dat veelal bekend staat om zijn natuur. Een op en top Afrikaans land met prachtige stranden, Afrikaanse charme en reuring. De kustlijn van het land bestaat uit brede zandstranden. De hoofdstad Dakar was jarenlang het eindpunt van de jaarlijkse Dakar-Rally maar deze is vanwege bedreigingen verplaatst naar Buenos Aires in Argentinië. 25 kilometer van Dakar ligt het meer Lac Rose dat bekend staat om zijn roze kleur en de hoge zoutconcentratie waardoor men blijft drijven. Maak een beginnerscursus safari in het Bandia Reserve in Senegal en bezoek de visafslag van M’Bour.
Je herkent de Franse keuken, stokbrood, kazen en croissants en wijnen in alle soorten. Het nationale drankje is bissap, gemaakt van hibiscus, water en suiker. Uit Senegal komt Youssou N’Dour (zanger van het nummer 7-seconds. De Djembé is geworteld in de Senegalezen. Dans en muziek zijn niet weg te denken uit het dagelijkse leven.

Hoogtepunten van Senegal

DAKAR

De Senegalese hoofdstad Dakar vormt het westelijkste punt van Afrika. Betonnen huizen worden afgewisseld door statige gebouwen uit de periode dat Senegal een Franse kolonie was. Dakar zelf is vrij grijs, maar de mensen en hun kleding  maken het kleurrijk. Centre ville Dakar is een chaotisch gebeuren. Bont geklede vrouwen verhandelen hun verse groeten op de Sandaga-markt, in de avond klinkt de mbalax uit de speakers, een mix van muziekgenres als soul, jazz en rock en traditionele Senegalese muziek. Bezoek het African Renaissance Monument (Monument voor de Afrikaanse wedergeboorte)  50 m hoog, van brons gemaakt om 50 jaar onafhankelijkheid van Frankrijk te vieren.

 

Ile de Gorree

Het eilandje Gorée (UNESCO werelderfgoed) ligt een twintig minuten varen uit de haven van Dakar en het meet zo’n 900 bij 300 meter. Het eilandje is al in de 16e eeuw bebouwd, ooit gekoloniseerd en in handen geweest van Frankrijk, Nederland, de Engelsen en tenslotte onder Frans Bewind tot 1950. De kleurrijke huizen met blauwe luiken en smalle straatjes doen vredig aan. Een schril contrast met het verleden toen het eiland onder meer gebruikt werd als slaveneiland. De naam is wel een erfenis van ‘ons’: die komt van “Goede Rede” of “Goeree”. Bezoek “Les Maisons des Esclaves “, een gerestaureerd slavenhuis met een wrede geschiedenis. Wandel door de kleurrijke straatjes vol tropische bloemen. Dit eiland zit vol kunstenaars en van verkeer is er geen sprake.

La Petite Cote is met haar mooie stranden de Costa del Sol van Senegal

  • Saly , badplaats, handycraftmarket , casino en 18 holes golfbaan
  • La Somone klein dorp op 10 km afstand van Saly

In het koloniale Saint Louis halen cultuur liefhebbers hun hart op.

Pink Lake

Het befaamde Pink Lake heeft niet alleen (soms) een bijzondere roze kleur, maar ook een zeer hoog zoutgehalte. Door het extreem hoge zoutgehalte drijf je hier eenvoudig op het water, net als in de Dode zee.

M’bour

Ligt op ca. 97 km ten zuiden van Dakar en is een belangrijk centrum van de artisinale visvangst.

De mannen gaan de zee op om vis te vangen en in de haven staan de vrouwen met emmers te wachten om de vangst te verdelen. Er zijn dragers, die met een emmer op hun hoofd de vis vanuit de prauwen naar de wachtende vrouwen brengt. Wat over is wordt verkocht en gaat verder in vrachtwagens.

Sprookje van 1001 nacht: De woestijnen van Lompoul

De okerkleurige woestijnduinen liggen pal aan zee en stonden decor voor de welbekende Dakar rally.
In de avond is het bedoeienkamp sfeervol verlicht met olielampen. En naast het kampvuur vergaap je je aan de heldere sterrenhemel.

In Fathala Wildlife Reserve in Senegal maak je kennis met de Afrikaanse wildernis. Het is ook te bezoeken vanuit Gambia.
Verblijf in het kleinschalige maar luxe Fathala Wildlife Lodge.

Praktische informatie over Senegal

KlimaatSenegal heeft een tropisch klimaat. De temperaturen liggen tijdens de wintermaanden rond de 20 tot 25 graden en tijdens de zomermaanden rond de 35 tot 40 graden.

Het regenseizoen is van mei t/m oktober.
Religie Islam (90%), chirstendom en overige 10%
TaalOfficiele taal is Frans maar velen spreken Wolof.
MunteenheidCFA-Frank (XOF)
HoofdstadDakar

Vluchten naar Senegal

Sinds begin 2018 wordt gevlogen naar de nieuwe luchthaven van Dakar(DSS). Vliegtijd is ca. 6 uur. Vaak wordt de vlucht gecombineerd met een stop in Cabo Verde.

  • Thomas Cook vliegt van november tot half april vanaf Amsterdam wekelijks op donderdag.
  • Tuifly vliegt vanaf Amsterdam van november tot eind maart op woensdag en zaterdag.
  • Brussels Airlines vliegt dagelijks (directe vluchten).

Vervoer ter plaatse in Senegal

Transfer Dakar-Petit Cote ca. 20 minuten. We raden niet aan om in Senegal een auto te huren. Er wordt rechts gereden maar het gaat er chaotisch aan toe. Wij kunnen voor u een groepsrondreis boeken.

Wildlife in Senegal

In Bandia Reserve spot je tussen de gigantische baobab-bomen,giraffen, zebra’s, antilopen, buffels en met een beetje geluk een witte neushoorn.

3 miljoen trekvogels overwinteren bij het Nationaal Park Djoudj. Het is een van de drie belangrijksten vogelreservaten ter wereld. De pelikanen hebben hun eigen meetingpoint.
Het ligt aan de grens met Mauritanië en is de eerste plaats waar na de Westelijke Sahara permanent water te vinden is. (Flamingo’s, pelikanen en vele andere vogelsoorten).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAAK EEN AFSPRAAK VRAAG EEN OFFERTE
SENEGAL, LAND VAN DE BAOBAB SENEGAL, LAND VAN DE BAOBAB SENEGAL, LAND VAN DE BAOBAB SENEGAL, LAND VAN DE BAOBAB SENEGAL, LAND VAN DE BAOBAB SENEGAL, LAND VAN DE BAOBAB SENEGAL, LAND VAN DE BAOBAB SENEGAL, LAND VAN DE BAOBAB